Kända svenska arkitekter

Det finns många häpnadsväckande byggnader runt om i Sverige. Främst i de större städerna. Men även på landet finns de guldkorn med fantastisk design och formgivning. Både äldre och nyare byggnader visar på att det i Sverige finns experter som jobbar som arkitekter. Designen bakom byggnaderna får arkitekterna att leva vidare. Det finns mycket som får en att lyfta blicken längst gatorna. De svenska arkitekterna har format Sverige till vad det är idag.

 

 

Gert Wingårdh

Gert är den arkitekt i Sverige som har vunnit Kasper Salin-priset flest antal gånger. Kasper Salin-priset är ett arkitekturpris. Han står bakom spektakulära byggnader i Sverige, men även i USA. I Washington DC, USAs huvudstad, har han ritat House of Sweden. Denna byggnad fungerar som Sveriges och Islands ambassad.

Många av de byggnader han har ritat är väldigt moderna, och sticker ut när de placeras i äldre områden. Ett exempel på det är Victoria Tower vid Kistamässan i Stockholm. Ett maffigt glastorn som är betydligt högre och modernare än kringliggande byggnader. Andra kända verk är Arlandatornet, Kuggen, Naturum Tåkern och Malmö Arena. Ett aktuellt bygge som Wingårdh arkitektkontor ligger bakom är Fyrtornet på Lidingö. Detta är ett lägenhetshus på 22 våningar.

 

 

Aron Johansson

Aron Johansson föddes 1860 och fick en viktig roll i Sverige. Han står bakom den vackra arkitekturen av Riksdagshuset, som är en mycket viktig byggnad i Sverige. Under de decennier han var verksam var han en av de mest anlitade arkitekterna. Han ligger bland annat bakom flertalet riksbanker runt om i landet.

Hans byggnader är pampiga och vackra. Oftast i renässans- och barockstil. Trots att de är av äldre karaktär är många av dem bland de vackraste byggnaderna vi har i Sverige. Johansson ligger bakom bland annat Stockholms stads sparbank, Riksbanken i Örebro och Danvikshem.

 

 

Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad

En minst sagt unik byggnad är Globen. Det är en byggnad som är helt och hållet rund och har bidragit till en spännande arkitektur i Stockholm. Den ritades av trion Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad 1985. Globen är ett unikt projekt i och med dess form. Byggnader brukar vanligtvis ha raka linjer, så denna byggnad var verkligen nytänkande utan dess like.
Den runda formen hade skapat svårigheter om byggnaden skulle användas som bostadshus. Globen är en arena och därför lämpar sig den runda formen ypperligt.

 

 

Nicodemus Tessin den yngre

Kungliga slottet i Stockholm är en byggnad som är levande än idag. Vi har en kung och en drottning, och flertalet slott. Ett av de allra största är Kungliga slottet. Det är beläget i Gamla Stan, Stockholm. Slottet är byggt i barockstil men har väldigt raka former. Ovanifrån ser slottet ut som en stor kvadrat. Men det finns även en triumfbåge.

Kungliga slottet är kungen och drottningens officiella residens, och de arbetar på slottet. Det är även öppet för allmänheten. En tur på slottet bjuder på vackra rum och häpnadsväckande arkitektur. Rummen är utformade för att rymma elegans från golv till tak. Ingenting är lämnat för att vara tråkigt. Innergården är enorm och kantas av fyra väggar.

Lämna en kommentar