Arkitektur i Stockholm

Vår vackra huvudstad är landets mediala, kulturella, politiska och ekonomiska centrum. Stockholm är byggt på fjorton öar, som är sammanlänkade av 57 broar. Kännetecken för staden är de vackra byggnaderna, närheten till vattnet och grönskan. Med sin 750-åriga historia och rika kulturliv erbjuder staden ett brett utbud av museer och sevärdheter, som är bland de bästa i världen. Man kan hinna med att uppleva mycket på kort tid, de flesta sevärdheterna nås till fots. Man kan uppleva både storstadsliv och kulturhistoria på en och samma dag.1998 blev Stockholm utsett till Europas kulturhuvudstad och 2010 till Europas miljöhuvudstad. Vår huvudstad är en av Sveriges största turistorter med flera miljoner besökare.

Stockholm, staden med de vackra byggnaderna

Stockholm, staden med de vackra byggnaderna

I Stockholm finns det mycket att se och göra för alla åldrar. Vår huvudstad har hundratals museer som man kan besöka. Några sevärdheter är bland annat Vasamuseet, Vasa är en unik konstskatt och världens enda bevarade 1600-tals skepp. Skeppet är prytt med hundratals skulpturer och består till mer än nittiofem procent av originaldelar. Nordiska museet är landets största kulturhistoriska museum. Här visas bland annat textilier, fotografier och folkkonst från de senaste femhundra åren. På Moderna museet finns en av världens främsta samlingar av modern och samtidskonst från början av 1900-talet och fram till idag. Andra sevärdheter är bland annat Gripsholms slott, Storkyrkan, Rosendals slott och Bergianska trädgården.

Arkitekturens historia i Stockholm har sin början på 1200-talet. Det fanns en stark vilja att forma staden till en modern levnadsplats. De flesta större byggnader i vår huvudstad har skapats genom influenser från andra länder. Utländska arkitekter värvades och under senare år hämtade svenska arkitekter inspiration från sina resor i utlandet, främst från Europa men senare även från USA. Utländska trender kom alltid senare till Sverige och anpassades alltid till svensk smak och tradition. Ett exempel är neoklassicism som blev svensk gustaviansk stil. Stockholms historiska byggnader är bevarade, det beror mycket på att staden har sluppit förstöring av krig, som andra städer drabbades av.

Stockholms olika byggnadsstilar

Stockholms stadsbild har formats under flera hundratals år. Det finns många och olika stilar på byggnader. De klassiska dragen har alltid vara starka, renässansstilen har ständigt varit närvarande. Under Vasaåren tog Stockholm efter Renässansidealen från Italien och Frankrike. Riddarhusets byggnad är i fransk renässansstil, den började byggas 1641 av arkitekten Simon de la Vallé. Det tog hela 133 år att bygga. En annan stil är barocken, som infördes ganska sent. Det som är typiskt för barockarkitekturen är många detaljer och den kraftiga monumentalkänslan. Stockholms slott är byggt i barockstil. Den gustavianska stilen som man ser mycket av bland annat i Gamla stan invigdes efter barocken, husens arkitektur blev mycket enklare.

I Stockholms äldsta stadsdel Gamla stan finns stadens äldsta byggnader. Det är mest kyrkliga och kungliga byggnader som bevarats eftersom det i regel användes beständiga byggnadsmaterial. Stockholms äldsta byggnad anses vara Riddarholmskyrkan, som byggdes under 1280-talet. På 1430-talet när Stockholm utnämndes till Sveriges huvudstad hade dess bebyggelser stilar som kännetecknade handelsstäderna runt Östersjön. Under den perioden anlitades främst tyska hantverkare för att bygga byggnader i Gamla stan. Några av Stockholms äldsta bevarade byggnadsverk är Brännkyrka kyrkan och Spånga kyrkan, som ligger lite utanför Stockholms stad.

Nya och äldre byggnader

Byggnader har skapats och byggts i Stockholm sedan stenåldern. Det finns ett fåtal kvar från den tiden, de flesta har inte överlevt till vår tid. Ju längre fram man rör sig i historien desto mer finns det att se och säga om Stockholms arkitektur. Genom åren har olika byggnadsstilar tagit form i Stockholm. Nu för tiden ser nya byggnader annorlunda ut, utformningen har ett mer avskalat utseende. Dagens byggnader har en rakare form och man har prioriterat ljuset, det vill säga att hus och byggnader har flera och större fönster. Detta är något som man inte föredrog förr i tiden. Genom tiderna har arkitekturen haft olika stilar. Några stilarter som nämnts ovan är bland annat renässans-, barock- och gustavianska stilen.

Lämna en kommentar