Vad kostar det att anlita en arkitekt?

En arkitekt eller en arkitekturfirma är en viktig del i vägen till ditt drömhus. Det är upp till dig hur mycket hjälp du vill ta av arkitekten. Vad kostar det egentligen att anlita en arkitekt och vad kan de göra för era husdrömmar?

 

Betala per timme eller projekt

Det vanligaste är att arkitekter tar betalt per timme. Arvodet kan ligga på allt mellan 700 och 1 000 kronor, exklusive moms. Inklusive moms blir priset cirka 1 100 till 1 800 kronor per timme. Hur många timmar arbetet tar kan vara svårt att veta på förhand. Oftast brukar en ungefärlig offert kunna skrivas innan arbetet påbörjas.

Vill du vara helt säker på priset kan du be om ett fast pris. Alla arkitekter erbjuder inte detta då det lätt kan bli mer jobb än förväntat. Detta betyder i praktiken lägre timlön för arkitekten. Går det inte att få ett exakt fast pris kanske ni kan komma överens om ett tak eller en lösning som fungerar för båda parter. Ett fast pris brukar inkludera vilka typer av uppdrag arkitekten ska utföra, hur många möten ni ska ha och ungefär hur många timmar som förväntas av arkitekten för detta. Kostnaden för en arkitekt är inte avdragsgiltig.

Etablerad eller nyexaminerad

Priset beror förstås också på arkitektens kompetens och erfarenhet. En arkitekt som har arbetat många år inom branschen har större befogenhet att ta mer betalt. Ett billigare alternativ är att anlita en nyexaminerad student som precis har börjat jobba som arkitekt. De kan ta så lite som 500 kronor i timmen. Faktum är att en nyexaminerad arkitekt kan vara precis lika duktig som en väletablerad arkitekt med många års erfarenhet.

 

Hur mycket vill du ha hjälp med?

Det finns vissa saker som man kan göra själv för att spara in på arkitekttimmar, eller för att man tycker att det är roligt. Innan du anlitar en arkitekt är det bra att veta vad, och hur mycket, du vill ha hjälp med. En arkitekt kan göra allt från skisser till 3D modeller, administrera bygglov och detaljritningar. Bakom dessa saker ligger mer arbete än vad man tror. Tar du hjälp med allt så brukar en arkitekt utgöra cirka 10 % av hela byggets kostnad. Det kan ses som mycket, men en arkitekt är en viktig del av bygget.

Har du ingen specifik arkitekt som du önskar att anlita kan du kolla runt på nätet. Googla beroende på vart du bor eller vart huset ska byggas. Till exempel kan du söka på Arkitekt i Dalarna eller Arkitekt i Skåne.

Förfrågningsunderlag för material

En arkitekt kan även rekommendera förslag på material beroende på vilken standard som önskas. Allt från reglar ända ner till spik och skruv. Det gör att du sedan kan vända dig till flera byggföretag med denna lista och efterfråga ett prisförslag. Detta kan spara dig pengar om det visar sig att det finns till billigare pris hos någon byggfirma eller om de erbjuder en liknande produkt till ett billigare pris. I övrigt är det viktigt att tänka på att arkitekten är försäkrad.

Lämna en kommentar