Expressionism inom arkitektur

Expression betyder uttryck på engelska och det är just vad denna form av arkitektur handlar om. Byggnaderna är djärva och anses vara experimentella. En byggnad av denna arkitekturform sticker definitivt ut bland andra hus och byggnader.

De flesta byggnaderna av denna arkitektform byggdes under 1910 talet och fram till 1930. Men det finns även byggnader i denna stil som dateras tillbaka ända till 1905. Än idag byggs det byggnader med denna djärva form av arkitektur. I och med att stilen sticker ut så pass mycket är det ett bra sätt för att synas och få uppmärksamhet.

 

Uttryck i arkitekturen

Som sagt betyder ordet expression uttryck på engelska. Dessa byggnader handlade i många fall om att uttrycka sig. Det kunde handla om att spegla känslor eller upplevelser. I och med detta fick byggnaderna en minst sagt annorlunda form. Och de flesta är helt olika. I stilar som till exempel den grekiska eller funktionalismen såg många byggnader väldigt lika ut.

I den expressionistiska arkitekturen skiljer sig byggnaderna rejält från varandra. Det kan beskrivas som att byggnaden har ett eget tema. Dock kan man ändå se ett samband då de är något utöver det vanliga. Något ovanligt och något som nästan kan beskrivas som abstrakt och framtida, futuristic.

 

Abstrakta och framtida byggnader

Byggnaderna i denna form är utan dess like och kan till och med beskrivas som abstrakta. I och med att de i många fall försöker visa en känsla eller en upplevelse så är det inget som man kan se eller ta på, i vanliga fall. Det blir en typ av abstrakt konst. Ett uttryck som inte bara är en tavla, utan en hel byggnad. Den ovanliga utformningen för en till framtiden då det inte känns som en byggnad som passar in i nutiden.

 

Operahuset i Sydney

En mycket känd byggnad av expressionistisk karaktär är operahuset i Sydney, Australien. Operahuset är formgivet mer som ett konstverk än en byggnad. Detta är något som kännetecknar den expressionistiska arkitekturen. Byggnaden är formgiven av den danska kända arkitekten Jørn Utzon.

Även Sverige hade ett finger med i spelet. Utsidan av den vackra byggnaden är täckt av keramikplattor som är tillverkade av Höganäs AB. Plattorna går i två olika skiftningar och bildar ett mönster. De två olika plattorna är i glansig vit och matt creamefärg. Detta syns inte på långt avstånd men är en detalj som visar på det där lilla extra inom arkitektur och design.

 

Krävande arkitekturform

Detta är en form av arkitektur som är krävande och svår att bygga. Ibland så pass att det inte går och arkitekten får ändra saker. Att bygga fyra vanliga väggar och ett tak är oftast inga svårigheter. Men när det kommer till att bygga de former som denna arkitektur har, krävs det mycket arbete och planering. Precis som med den gotiska stilen som infann sig under den medeltida arkitekturen finns det problem med dessa radikala former. Men även lösningar på detta om arbetet görs av proffsiga arkitekter. Ibland får vissa former lov att räknas ut helt och ibland kanske de behöver byggas mindre för att konstruktionen ska hålla.

Lämna en kommentar