Grekisk arkitektur

Den grekiska arkitekturen kännetecknas av de många pelare som pryder byggnaderna. Vanligt var att de byggdes i ljus sten som bevarades som fasad. Exklusiva material av natursten, som marmor, användes också till de maffiga palatsen.

 

Antikens Grekland arkitektur

De vanliga bostadshusen byggdes i sin absoluta enkelhet av lera och tegel. Det fanns oftast ingen design bakom bygget utan målet var kort och gott att få tak över huvudet.

När det kommer till tempel, palats och andra officiella byggnader skiljer utseendet sig markant. Dessa byggnader upprättades för att vara både ståtliga och vackra.

 

Jonisk och dorisk kolonnordning

Inom den grekiska arkitekturen finns det i regel två typer av arkitektur. Även om de liknar varandra finns det några skillnader. Den doriska stilen hade något smalare pelare som var utsmyckade längst upp. Det vanligaste var att de var utsmyckade med något som liknar en havsvåg eller en virvel. Detta var den stilen som hade fler detaljer och var något graciösare.

Den joniska stilen var simplare. Den byggde också på pelare och vita byggnader. Men pelarna var tjockare och mer robusta. De var heller inte utsmyckade. Den joniska stilen var som en enklare version av den doriska.

 

Korintisk kolonnordning

Oftast brukar bara den joniska och doriska stilen nämnas. Den korintiska kolonnordningen hade ingen bestämd typ av arkitektur. Det var endast den övre delen på pelarna eller piedestalerna som utformades med den korintiska stilen. Det var mycket utsmyckningar i alla dess former. Till en början förekom den korintiska stilen endast inomhus, men utsmyckningarna spred sig senare till pelarna på exteriören.

Denna stilen var även populär under renässansen och den medeltida arkitekturen. Det sägs att det var skulptören Kallimakos som gav den korintiska stilen sitt utseende. Det ska ha skett när han såg en gravsten med leksaker och en akantus, en bladväxt. Det var vanligt med blad på de korintiskt inspirerade pelarna.

 

En bit av Grekland i Stockholm

En känd byggnad i Stockholm är byggd med grekisk stil. Detta är Konserthuset på Hötorget. Även om byggnaden byggdes under Funktionalismens era har den de klassiska grekiska pelarna. Arkitekten bakom bygget är Ivar Tengbom. Hans vision var att resa ett grekiskt tempel till musikens ära. Huset är blått och pelarna är gråa, till skillnad från de helvita byggnaderna i Grekland.

Arkitekturen i bygget lämnade bara rum för en huvudentré. Detta resulterade i att alla människor från olika samhällsklasser fick gå in genom samma dörr. På andra konserthallar hade de olika samhällsklasserna olika entréer, och hölls även separerade inne i lokalen. Vi får tacka arkitekten Ivar Tengbom för denna revolution.

 

Stora byggnader på höga höjder

Något som man inte slås av när man ser ett grekiskt palats är enkelheten. Men faktum är att arkitekturen inte var så avancerad som den ser ut. Byggnaderna består i princip av en botten, raka pelare och ett tak. Det var enkelt att rita och att bygga, men ack så vackert. De flesta palatsen var mycket stora till storleken, och många placerades på ett berg eller en kulle. Detta bidrog till att de blev ännu mer framhävande och storslagna.

 

Lämna en kommentar