Att anlita en arkitekt

Att bygga ett hus kan vara ett av de största projekten du genomför i ditt liv. Det är viktigt att det blir helt rätt, av många anledningar. Det är en plats där du ska bo och trivas under en lång tid framöver. Små fel kan växa med tiden och misstag kan sluta med stora kostnader. Därför kan det vara en bra investering att anlita en arkitekt för att allt det krångliga ska gå smidigare.

En arkitekt kan hjälpa till med flera viktiga saker i processen. Kanske det första du kommer att tänka på är själva ritningen av huset, men de kan göra mycket mer. En arkitekt kan skapa både skisser, 3D-modeller och illustrationer så att du lättare kan få en bild av hur slutresultatet kan bli.

De gör ritningar och en situationsplan, vilket krävs när du söker bygglov för ditt hus. De kan dessutom sköta kontakten med myndigheterna, administrera ansökan om bygglov, ta in offerter från olika byggfirmor och agera projektledare för själva bygget.

Hur mycket kostar en arkitekt?

Priset beror helt och hållet på hur stort ditt byggprojekt är och vad du vill ska ingå. Om du bara vill ha en skiss blir det bara en relativt liten kostnad. Om du vill att arkitekten ska guida både dig och byggfirman genom hela processen blir det självklart dyrare. De minst erfarna arkitekterna kostar från 500 kronor och uppåt per timme. Branschsnittet ligger på strax över 1 000 kronor per timme.

Det är ändå en relativt liten kostnad sett till hela projektet när du bygger ett nytt hus. Du kan spara oerhört mycket tid och pengar på andra delar av bygget genom att ha korrekta, fullständiga ritningar, rätt tillstånd och genom att alla vet exakt vad som ska göras och hur. De kan dessutom se eventuella oförutsedda problem innan de har hänt.

En arkitekt kan även hjälpa till med mindre projekt, såsom planering av en trädgård eller inredning av rum. Ansök om ett lån enkelt för att skapa ett mysigare eller mer funktionellt hem, eller för att höja värdet på din nuvarande bostad.

Första gången du träffar arkitekten

Innan du träffar arkitekten för första gången är det viktigt att du har en klar och tydlig bild över vad du vill ha. Utgå ifrån vad du tycker är viktigt samt vilka funktioner och finesser du vill ha i ditt hus. Du måste även veta hur stor din ungefärliga budget är för ditt bygge.

Arkitekten kommer sedan att ta fram olika förslag på ditt byggprojekt. Det kan vara allt från skisser till råd och tips, beroende på vad du eftersöker. När du anlitar en arkitekt betalar du för att få lösningar som passar dina önskemål. Därför är det så viktigt att du är så tydlig och specifik som det bara är möjligt när ni träffas.

Välj en arkitekt du trivs med

Välj en arkitekt du känner dig bekväm med. Det ska vara enkelt att kommunicera idéer fram och tillbaka, utan att ni missförstår varandra. Träffa en annan arkitekt om du inte är nöjd med den första, och leta tills du har hittat en du trivs med.

När du har hittat rätt ska ni skriva ett avtal som innehåller allt som uppdraget ska innehålla, en tidsplan och hur mycket det får kosta. Ett husbygge är en så stor investering att allt måste kännas helt rätt. Att anlita en arkitekt kan vara det första steget på vägen till ditt drömhus.

Lämna en kommentar