Finns det snygga solceller?

Det finns faktiskt snygga solceller, vilket är en mycket positiv nyhet för alla som vill få alla fördelar som solceller kan bidra med, utan att för den delen förstöra bilden av sin vackra villa.

Solceller är bra på många sätt, de kommer efter att antal år ge dig mycket lägre elkostnader samt att de är ett mycket miljövänligt alternativ till energikälla. Men självklart vill man att sin villa även ska vara snygg och estetiskt tilltalande, och man vill inte att solcellerna på taket ska vara allt för synliga och sticka ut ifrån övriga bilden.

Moderna solceller är mycket diskreta

Moderna sol-celler är mycket mer diskreta än vad de var tidigare. Förut var solpaneler blåa och eftersom väldigt få tak är blåa gjorde det att solpanelerna stack ut väldigt mycket och blev irriterande för ögat. Även om utseendet inte var en avgörande faktor för de flesta, var det ändå något som många kunde störa sig på.

Svarta solpaneler

Idag är solpanelerna i stället svarta, och eftersom många moderna tak också är svarta blir de mycket diskreta och smälter in i övriga bilden på ett bättre sätt. Det finns till och med mattsvarta solpaneler med svart backsheet. Dessa producerar lite mindre el, men ser kolsvarta ut för ögat och är knappt synliga på ett svart tak.

Har du lagt ner mycket pengar på ditt hus, kanske till och med anlitat en arkitekt inför byggande kan det absolut vara värt att välja dessa solpaneler, trots att elproduktionen blir något lägre.

Svart ram på solpanelerna

Något som också kan störa ögat är när ramen och busbaren är aluminiumfärgade, men även detta har man löst idag. Det finns solpaneler där även dessa delar är helt svarta, något som ofta uppfattas som mer estetiskt tilltalande.

Idag behöver du alltså inte välja mellan att få miljövänlig el och att ha en snygg villa

Tänk på placeringen av solcellerna

Även hur du placerar solcellerna kommer att påverka utseendet och hur mycket de syns. Här finns det inget rätt eller fel svar, utan det gäller att använda sunt förnuft och tänka efter vad som blir bäst och snyggast just utifrån ditt hus och tak.

Idag går det att installera solcellerna riktigt snyggt om man så önskar. Du kan exempelvis få takintegrerade solceller via Sunroof, något som blir riktigt snyggt och modern och gör att solpanelerna knappt kommer att märkas överhuvudtaget.

Är det viktigt för dig att solcellerna ser riktigt snygga ut kan det vara värt att ta hjälp runt detta, solpaneler är en kostsam investering och det kan absolut vara värt att lägga ut lite extra pengar på att få det riktigt snyggt.

Lämna en kommentar