Jobba som arkitekt

Arbetet som arkitekt är något som lockar många. Det är ett spännande och utvecklande arbete - dessutom är det bra betalt.

Det är en blandning mellan att vara ute på fältet och att arbeta på kontor. Det finns många olika områden och är ett yrke som är svårt att tröttna på.

Välbetalt yrke

Arkitektyrket är högavlönat - Tjäna mer ju längre erfarenhet du har.

Mångsidiga arbetsuppgifter

Arkitektyrket innehar många olika arbetsuppgifter som gör arbetet roligt.

Arkitektutbildning

Utbildningen tar fem år, men efter tre år finns chans att avlägga kandidatexamen.

Vad gör en arkitekt

Att jobba som arkitekt innebär olika typer av arbeten. Detta är en av de sakerna som gör arkitektarbetet extra attraktivt. Till skillnad från många andra jobb där det handlar om att göra samma saker så bjuder detta yrke på hög variation.

En av de mest kända formerna av arkitektur är komma upp med designen på bygget. Men för att en design ens ska kunna vara möjlig att bygga är det många faktorer ska ska stämma in. En arkitekt har en flerårig utbildning bakom sig som där det ingår kunskap om byggteknik. Vad som går att bygga och hur.
Här kommer det tekniska kunnandet in. Det tekniska kunnandet har stor del i utbildningen för arkitekter. Men även byggledning, miljökunskap och projektering spelar stor roll och är något som ingår i arkitektyrket. Arkitektyrket kräver att du har kunskap både inom det estetiska och som konstruktör.

 

Inredningsarkitekt

Vi fokuserar på arkitekter som upplåter byggnader. Det finns även inredningsarkitekter som inreder invändigt. Allt från att formge rummet till att skapa möbler och placera dessa i rummet. En inredningsarkitekt är expert inom att utnyttja ett rum, eller ett helt hus, fulla potential. Utifrån din personliga stil och önskemål kan arkitekten ta fram ett helt rum. En inredningsarkitekt ger det där lilla extra till rummet. De tänker på ljus, placering, materialval och att hålla en röd tråd genom hela rummet.

 

Hur blir man arkitekt

För att bli arkitekt krävs en arkitektutbildning som tar fem år. Dessa fem år är heltidsstudier. Redan efter tre år har du chans att avlägga din kandidatexamen. Utbildningen finns på fyra universitet i Sverige. Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, Lunds Tekniska Högskola i Lund och Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Det finns även en arkitekthögskola vid Umeå Universitet i Umeå.

 

Vad tjänar en arkitekt

För den arkitekt som får kunder att fylla en heltidstjänst är arkitektyrket mycket lönsamt. Kostnaden för att anlita en arkitekt ligger på mellan 1 100 till 1 800 kronor per timme, inklusive moms.

I början är det uteslutande bäst att vara anställd hos en arkitektfirma. Du kommer då att bli tilldelad uppdrag som firman får in och på så sätt få mer jobb. Fack och branschorganisationen för arkitekter heter Sveriges Arkitekter. Du kan arbeta för en fast heltidslön eller så delar du som arkitekt och firman på pengarna som betalas av uppdragsgivaren. Hur uppdelningen ser ut är beroende på vilket företaget är samt din kompetens. En arkitekt med många års erfarenhet får troligtvis en större procentsats av betalningen från kunden. Du kommer att få lov att dela på pengarna, men å andra sidan är det mest troligt jobb som du inte hade fått om du inte var anställd på en arkitektfirma. Snittlönen för en nyexaminerad arkitekt ligger på 32 000 kr per månad. För en arkitekt med mer erfarenhet ligger lönen på uppemot 54 000 kr per månad.

Att starta eget företag och arbeta som arkitekt är mycket krävande. Mycket av tiden kommer att gå åt till att leta kunder och marknadsföra ditt företag för att synas. Dessa timmar går inte att fakturera för och är obetalda. Det finns heller inga garantier för att du kommer hitta kunder då många väljer etablerade arkitektfirmor. Med detta i åtanke är det högst troligt mer lönsamt att arbeta för en arkitektfirma.